25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΩΡΙΑ : Ειδικές περιπτώσεις της ΚΠΔ

Στις παρακάτω περιπτώσεις εξετάζουμε τις μορφές της ΚΠΔ, σύμφωνα με τις αντίστοιχες τιμές του ΚΕ. Ανάλογα με τις τιμές του ΚΕ, η ΚΠΔ παίρνει και ανάλογη μορφή, κάτι που υποδηλώνει και το χαρακτηρισμό περί καταλληλότητας ή μη των χρησιμοποιούμενων παραγωγικών συντελεστών. Η συγκεκριμένη ύλη του μαθήματος, δεν αναλύεται διεξοδικά στο σχολικό βιβλίο, είναι όμως απαραίτητο να αναφερθεί, δεδομένου ότι απαιτείται για την επίλυση των σχολικών ασκήσεων του 1ου κεφαλαίου.
Το ΚΕ εκφράζει το συντελεστή διεύθυνσης δεδομένου ότι λ = Δ(Ψ) / Δ(Χ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις η ΚΠΔ, να είναι ευθεία γραμμή και σε άλλες περιπτώσεις να προκύπτει ως τεθλασμένη γραμμή. Σύμφωνα με τη μορφή της ΚΠΔ μιας οικονομίας, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών που χρησιμοποιούνται κατά την αύξηση της παραγωγής ενός αγαθού.
1. ΚΕ σταθερό και ίσο με τη μονάδα (1) σε όλους τους παραγωγικούς συνδυασμούς - ΚΠΔ ευθεία γραμμή (ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο)
Εάν οι μεταβολές στη παραγωγή μεταξύ των αγαθών Χ και Ψ, είναι σταθερές και ίσες, το Κ.Ε παραμένει σταθερό σε όλο το μήκος της ΚΠΔ και ίσο με τη μονάδα (1). Η ΚΠΔ στη περίπτωση αυτή σχηματίζει με τους άξονες των συντεταγμένων ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο και είναι ευθεία γραμμή, αφού αποτελείται από ευθύγραμμα τμήματα που έχουν την ίδια κλίση . Ο συντελεστής διεύθυνσης (λ) που εκφράζει το ΚΕ παραμένει σταθερός. (λ = ΔΨ / ΔΧ)(βλέπε και την άσκηση 8 του σχολικού βιβλίου, σελ. 26 για αγαθά Χ και Ψ )
2.ΚΕ σταθερό - ΚΠΔ ευθεία γραμμή.
Εάν οι μεταβολές μεταξύ των αγαθών είναι σταθερές, το Κ.Ε παραμένει σταθερό σε όλο το μήκος της ΚΠΔ. Η ΚΠΔ και στη περίπτωση αυτή προκύπτει ως ευθεία γραμμή, διότι αποτελείται από ευθύγραμμα τμήματα που έχουν την ίδια κλίση σε όλο το μήκος της ΚΠΔ. (το ΚΕ εκφράζει την κλίση της εφαπτομένης δηλαδή το συντελεστή διεύθυνσης λ -βλέπε και την άσκηση 10 του σχολικού βιβλίου, σελ. 26)
Στις παραπάνω περιπτώσεις οι παραγωγικοί συνδυασμοί είναι όπως λέμε εξίσου κατάλληλοι για τη παραγωγή των αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι σε όποιο τμήμα της ΚΠΔ, αυξήσουμε το ένα αγαθό κάποιες μονάδες θα έχουμε ακριβώς την ίδια ή σταθερή απώλεια μονάδων για το άλλο αγαθό.
3.ΚΕ αυξανόμενο σε όλο το μήκος της ΚΠΔ.
Στη περίπτωση που το ΚΕ των αγαθών είναι συνεχώς αυξανόμενο, η ΚΠΔ θα έχει τα κοίλα της στραμμένα προς την αρχή των αξόνων, διότι η κλίση της εφαπτομένης (δηλαδή το ΚΕ ) είναι συνεχώς αύξουσα.
Στη περίπτωση αυτή οι παραγωγικοί συντελεστές δεν είναι εξίσου κατάλληλοι για τη παραγωγή των αγαθών. Το αυξανόμενο ΚΕ δηλώνει ότι όσο αυξάνεται η παραγωγή του ενός αγαθού, αποσπώνται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγικών συντελεστών από το άλλο αγαθό.
(βλέπε και την άσκηση 8 του σχολικού βιβλίου, σελ. 26 για τα αγαθά Χ και Φ)
4. ΚΕ φθίνων σε όλο το μήκος της ΚΠΔ.
Αυτή η περίπτωση είναι ακριβώς αντίθετη, σε σχέση με τη προηγούμενη.
Σε περίπτωση που το ΚΕ των αγαθών μειώνεται συνεχώς, η ΚΠΔ θα έχει τα κοίλα της στραμμένα αντίθετα προς την αρχή των αξόνων, διότι η κλίση της εφαπτομένης (δηλ. το ΚΕ) είναι συνεχώς φθίνουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου